Mäntsälän kunnanhallitus päätti vasta maanantain (14.10.2013) tiukan valtuustokeskustelun jälkeen siirtää kunnan omistaman Mäntsälän Sähkö Oy:n Fennovoima -hankkeesta päättämisen valtuustolle. Mistä valtuusto aivan tarkalleen saa päättää, on vielä epäselvää. Luin äsken uutisen Raaseporin kunnan Fennovoima -hankkeesta luopumisesta. Porvoossa kaupungin hallitus päätti maanantaina pysyä mukana äänin 8 – 5. Lahti päätti niinikään maanantaina olla hyväksymättä hankkeesta luopumiseen kehottavaa konserniohjetta äänin 41 – 16.
Päätökset ovat siis kiikkeriä. Epäilijöiden joukko kasvaa sitä mukaa, kun Fennovoima panttaa ostajille tärkeää tietoa hankkeen kustannuksista, sitoumuksista ja lopullisesta hinnasta. Tällä tiedotuslinjalla Fennovoima tulee itse haudanneeksi hankkeen. Sillä kuka meistä sitoutuisi ostamaan auton, jos myyjä ei pysty kertomaan mitään varmaa siitä, koska auto olisi käytettävissä, paljonko se kuluttaa ja ennen kaikkea paljonko se lopulta tulee maksamaan? On jokseenkin tolkutonta, että kunta-asiakasta voidaan pitää niin typeränä ostajana, että tuotetta koetetaan näillä ehdoilla silti myydä. Ja että ostajapuolella näillä ehdoilla vielä vakavasti keskustellaan ostamisesta… .
MS Oy:n tj Esa Muukka pahoitteli maanantaina sitä, että joutuu yrityssalaisuuteen vedoten panttaamaan tietoa. Miten aitoa pahoittelu oli, jäi epäselväksi. Yrityssalaisuus voidaan määritellä vaikkapa näin:
Yrityssalaisuudella tarkoitetaan liike- tai ammattisalaisuutta, jonka elinkeinonharjoittaja pitää salassa ja jonka ilmaiseminen olisi omiaan aiheuttamaan taloudellista vahinkoa joko hänelle tai toiselle elinkeinonharjoittajalle.
Fennovoima -hankkeessa myyjiä on vain yksi, Rosatom. Koska kilpailevia myyjäehdokkaita ei ole, ei näille voi aiheutua vahinkoakaan. Kenelle siis voisi aiheutua taloudellista vahinkoa, mikäli Fennovoima sallisi kerrottavan avoimesti ostajaehdokkaille kaiken, minkä hankkeesta tietää? Tähän kysymykseen kokouksessa ei saatu vastausta.
Se laittaa epäilemään, että tosiasioiden kertomisesta aiheutuisikin vahinkoa hanketta kuin käärmettä pyssyyn ajavalle taustalla ahkeroivalle teollisuuskeskittymälle. Maksajina olisivat osakaskuntien veronmaksajat.
Oma lukunsa on MS:n hallituksen jäsenten kannanotot asiaan maanantain kokouksessa. Outoa oli ensinnä se, että nämä vasta erikseen pyydettynä suostuivat asiasta jotakin lausumaan. Ja lausuntojen sisältö sitten. Huh huh! Näilläkö eväillä Mäntsälää oltaisiin viemässä osavastuuseen yli 8.000.000.000 euron hankkeeseen?
PS! Muistelmansa äskettäin julkaissut Jorma Ollila arvioi, että nykyisen kaltainen ydinvoimatekniikka muuttuu vanhanaikaiseksi noin 2030 – 40 -luvulla.
Mahtaako Hanhikivi 1 ehtiä siihen mennessä tuottaa sähköä kilowattituntiakaan?