Yle sallii Orpolle valehtelun?

Kokoomuksen metsäpolitiikasta jättämä välikysymys käsiteltiin eduskunnassa 9.11. Sen mukaan hallitus on laiminlyönyt velvollisuutensa valvoa Suomen etua Euroopan Komission metsien ns. ennallistamisesityksessä.

Hallituspuolueet saivat äänestyksessä eduskunnan luottamuksen äänin 103-73.

Teemaa käsiteltiin myös Ylen Ykkösaamussa la 12.11, jolloin Petteri Orpo (Kok) oli Seija Vaaherkummun haastateltavana.

Toimittaja esittää Areenasta löytyvässä haastattelussa kohdassa 18’00” Orpolle yleisökysymyksen:
”Eu-vaikuttamisen ennallistamisasetuksen vastustamista ei kukaan kokoomuksen edustaja Suuressa valiokunnassa vastustanut heinäkuussa. Miksi?”

Orpo vastaa:
”Toissijaisuusvaatimus ja sen esittäminen komissiolle, se on ihan työjärjestyksien mukaan hallituksen tehtävä”

Valtioneuvoston Eurooppatiedotus kertoo yksiselitteisesti, että toissijaisuusvaatimuksen esittäminen kuuluu jäsenmaan parlamentille, Suomessa siis eduskunnalle.

”Kansallisten parlamenttien, Suomessa siis eduskunnan, asema vahvistui Lissabonin sopimuksen perusteella. Merkittävin uudistus on parlamenteille annettu erityistehtävä valvoa toissijaisuus- eli läheisyysperiaatteen toteutumista. Päätökset on siten tehtävä mahdollisimman lähellä kansalaista ja oikealla tasolla. Ellei periaate kansallisten parlamenttien mielestä toteudu, ne voivat tehdä huomautuksen komissiolle, Euroopan parlamentille ja neuvostolle.”

Petteri Orpo siis valehtelee kansalaisille. Tietämättömyydestä ei voi olla kyse, koska eduskunnan välikysymyskeskustelussa 9.11 asian oikean laita todettiin pariinkin kertaan. Toimittaja Seija Vaaherkumpu ei Orpon virheellisen väitteen kohdalla puutu asiaan. Vallan vahtikoira ei edes vingahtanut, vaan antoi vieraansa lasketella luikuria.

Yle on eduskunnan valvonnassa oleva mediatalo, jonka tehtävä politiikan uutisoinnissa olisi muodostaa neutraali vaihtoehto yksityisten mediatalojen omistajien poliittistaloudellisia intressejä edustavalle kaupalliselle medialle. 
Tällä hetkellä Yle ei tuosta tehtävästään suoriudu, eikä sen pitäisi olla yhdentekevä asia Yleisradion parlamentaarisin voimasuhtein valitulle hallintoneuvostolle.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *