”Dont fuck with me. I will really kill you”

Otsikon sanat (”älkää vittuilko minulle, muuten tapan teidät”) lausui Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte omiensa edessä maan vankienhoitolaitoksen vuosijuhlassa.

A-studion lähetyksessä ”Riippumaton journalismi uhattuna” Yle on hienosti ydintehtävänsä äärellä.
Ohjelma piirtää tarkan kuvan siitä järjestelmällisestä journalismin häpäisemisestä, jota autoritääristen  valtioiden päämiesten johtamissa valtioissa tapahtuu päivittäin. Filippiinit, Turkki, Unkari, Venäjä, USA.
Ongelman syvyyttä kuvaa hyvin se, että kaikkien em. valtioiden johtajat on valittu vaaleilla! Tämä on ollut mahdollista kaappaamalla ensin media haltuun joko väkivalloin, demokratiaa manipuloimalla, rahalla tai uhkaamalla.

Amerikkalais-filippiiniläisen toimittajan Maria Ressan haastattelu sisältää selkeän analyysin totuuden häpäisemiseen tähtäävästä journalismin manipuloinnista.
Em. valtioissa yleisesti käytetty resepti on tämä: ”Ensin valhetta toistetaan kaapatun median kautta loputtomasti, sitten tulee siitä totuus ja sen jälkeen se muuttuu lainsäädännöksi…”

Suomen tilanne on toistaiseksi hyvä, vaikka meilläkin oikeistopopulismin oikea laita kiljuu naamat punaisena valhemediasta – millä se tarkoittaa journalismin eettisiä periaatteita kunnioitavaa tiedonvälitystä!
Oppi-isänä tässä on mm. USA:n presidentti, joka on ottanut tavakseen lehdistötilaisuuksissaan avoimesti hyökätä perinteistä journalismia kunnioittavien uutistoimistojen työntekijöitä vastaan.

Muutaman viime vuoden kehitys on todistanut ainakin yhden asian: Sosiaalinen media tarvitsee samanlaisen päätoimittajavastuun kuin perinteinen media.
Ellei näin tehdä, käy kuten Maria Ressa ohjelmassa kertoo:
”Elleivät ihmiset tiedä tosiasioita, ei heillä ole luottamusta. Ellei ole luottamusta, ei ole edellytyksiä demokratiaan.”

Juuri tämä on demokratian horjuttamiseen tähtäävän oikeistopopulismin strategia.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan.

https://areena.yle.fi/1-4584886?autoplay=true

Kategoria(t): Kotimaa, Media, Ulkomaat Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *