Terrorismin lyhyt oppimäärä: Natsit – Baader-Meinhof – ISIS

Noin 50 vuotta sitten, pari vuosikymmentä natsiterrorismista selviytymisen jälkeen, länsimaisen demokratian haastajana nähtiin sotilaallisesti vahva Neuvostoliitto. Se edusti ns. Itäblokkia,  jonka aseellisena fraktiona Euroopassa toimi ns. Baader-Meinhof -ryhmä. USA oli jo tuolloin taloudellisesti erkaantunut perinteistä demokratiaa edustavasta Euroopasta lähes sääntelemättömän markkinaliberalismin suuntaan poliittisesti oikealle ja käytti yhä suuremman osan kansantuotteestaan armeijansa varustamiseen. Itäblokin rajat olivat vakiintuneet, länsiblokin rajoja vartioi USA ja silloinen Nato maailmanpoliisin elkein.

Siinä missä Saksassa toiminut Baader-Meinhof -ryhmä kaappasi ja murhasi länsimaisia valtiojohtajia ja isoja yrityspamppuja, kehottaa nykyinen uskonnolliseen diktatuuriin tähtäävä ISIS tappamaan, vahingoittamaan, polttamaan vastustajiaan ja heidän omaisuuttaan – tai ellei muuta voi – edes sylkemään näiden kasvoille. Uhreiksi kelpaavat  mainiosti myös lapset, naiset ja muut siviilit. Mitä julkisempaa, sen parempi.
Ja siinä missä poliittinen ”Bonny & Clyde” -pariskunta Andreas Baader ja Ulrike Meinhof ilmeisen ylpeinä näkivät omat nimensä terrorismiuutisten otsikoissa, pysyttelevät ISIS -liikkeen johtajat kaukana piilossa itse tapahtumista. Ja keskittyvät uskonnollisen aivopesun ja rahan avulla rekrytoimaan suuntaansa etsiviä, eri syistä elämänsä johtotähden hukanneita nuoria maailmanparantajia riveihinsä itsensä uhraamaan.

Länsi-Eurooppa on yht’äkkiä housut kintuissa tilanteessa, missä uudenlaiseen putinilaiseen autoritaariseen harvainvaltaan (”diktokratia…”) pyrkivä Venäjä samoin toimivien itäeurooppalaisten ja aasialaisten valtioiden kera aikovat katsoa  mihin saakka eurooppalaisen päättämättömyyden oloissa voidaan edetä. Krimi otettiin jo, nyt on vuorossa Ukrainan itäiset alueet. Sen jälkeen?
Yhden uhan asemesta länsimailla onkin kaksi: Islamilaiset fanaatikot ja maidensa oikeuslaitosta, mediaa ja liike-elämää hallitsevat diktaattorit. Länsi-Eurooppa ei tule selviämään tilanteesta ilman vahvaa sotilaallista yhteistyötä, tapahtuu se sitten EU:n tai Naton puitteissa.

Päätöksenteon poliittinen aikaikkuna on sulkeutumaan päin.

Kategoria(t): Tajunnanvirtaa..., Ulkomaat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *