(Lisä)Arvon mekin ansaitsemme!

”Suomalainen valtamedia on hyvin oikeistolainen ja rajoittunut” totesi taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg Ylen aamu-tv:ssä 15.9 Ja oli täsmälleen oikeassa. Haastattelun aiheena oli hänen vastailmestynyt kirjansa ”Arvot mekin ansaitsemme”. Kirjan nimi on siis lähes sellaisenaan lainattu Jaakko Juteinin yli 200 vuoden ikäisestä koululaulusta. Siinä ”arvoaan” kaipaavat maamiehet, Rosenbergin kirjassa maahanmuuttajat. Joista sivumennen sanottuna esim. monet virolaiset toimivat Suomen maataloudessa lomittajina!

Valtamedian oikeistolaisuudesta meillä ei, sattuneesta syystä, juurikaan kirjoitella. Nykyvenäjän harjoittamasta valtiollisen median päivittäisestä valehtelusta ja harhatietotoimistoista kyllä, ja se on ihan oikein.
Sanotaan nyt heti, että kuilu Venäjän harjoittaman, pohjoiskorealaisen suunnitelmallisen kotimaisen yleisön aivopesun ja suomalaisen kultivoituneesti toteutetun markkinaliberaalin ajattelutavan syöttämisen välillä on syvä. Perusidea on kuitenkin sama: Jolla on rahaan, aseisiin tai molempiin perustuva valta, päättää mitä ja miten yleisölle kerrotaan.

Jos maamme liike-elämästä haetaan henkilö, joka talousajattelussaan edustaa ultraliberaaleimpia näkökantoja, on niiden itseoikeutettu edustaja Björn Wahlroos. Helsingin Sanomat tarjoaa Wahlroosille mediatilaa aina, kun hän sitä sattuu pyytämään ja vaikka ei pyytäisikään. Viimeksi lehti esitteli Nallen mielipiteitä laajasti 14.9 otsikolla ”Suomen AY-liike sahaa omaa oksaansa”. Jos Nalle saisi päättää, Suomessa ei olisi ammattijärjestöjä, eikä yritysten verottamista. Kaikki palkat tulisi puolittaa. Suorittavalta portaalla. Noin aluksi.

HS:n journalistisen moraalin peräänkin voidaan kysellä. Jutun kirjoittanut  Marko Junkkari antaa Wahlroosin esitellä näkemyksiään ilman ensimmäistäkään omaa tai edes tarkentavaa kysymystä. Ainoa verotuksen muoto, mitä Wahlroos välillisen verottamisen lisäksi sanoo kannattavansa, on kiinteistövero. Edes tämän kohdalla toimittaja ei kysy, johtuisiko se ehkä siitä, että haastateltavan miljardiomaisuus muodostuu pääasiassa pörssiyhtiöiden osakkeista.

Jos Suomen Journalistiliitolla olisi olemassa jonkinlainen ”journalistisen ammattietiikan tutkintalautakunta”, niin tässä olisi sille tutkittavaksi artikkeli.

Kategoria(t): Kotimaa, Media, Talous. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *