Lapsisotilaat USA:n armeijan halpatyövoimana

Yle1 esitti eilen 13.10 dokumentin ”Lapsisotilaiden uusi sota”. Vaikka olen supervaltojen toimintaa seuratessani tullut melko kyyniseksi, onnistui ohjelma silti järkyttämään. Se käsitteli USA:n lisääntyvää yksityisarmeijoiden käyttöä rajojensa ulkopuolisissa konflikteissa. Joissakin tapauksissa liittovaltion oma armeija saattaa edustaa vai viidesosaa koko käytössä olevan miehistön määrästä. Loput on rekrytoitu sieltä, mistä  edullisimmin on saatu. Afrikan ”aikuistuneet” lapsisotilaat ovat tässä porukassa yliedustettuina.

Tilanteeseen on päädytty raadollisista syistä: USA:n kansalaiset ovat kyllästyneet poikiensa ja tyttöjensä jatkuvaan uhraamiseen maan rajojen ulkopuolisissa sodissa. Politiikan ja talouden yhteen kasvanut talouseliitti on palkka-armeijan avulla keksinyt keinon kiertää tämä sisäpoliittinen ongelma. Toiminnan kustannukset liittovaltiolle ovat tietenkin järjettömät, mutta sillä ostetaan äänestäjien tyytyväisyys.

Ohjelman paljastukset nostivat käsitykseni USA:n jo ennestään melkoisesta kaksinaismoraalin sallivuudesta aivan uusiin sfääreihin. Maa joka vasta nykyisen presidentin aikana sai aikaan yleisen sairausvakuutuksen ja jonka johtavat poliitikot pitävät tapanaan lopettaa puheensa ”God bless you” -rukouksiin, käyttää siekailematta hyväkseen kehitysmaiden entisiä lapsisotilaita oman sotateollisuutensa ansaintalogiikan ja maailmanpoliittisten valtapyyteidensä välineinä.

Globaalissa mediassa USA:lla on ollut maa-, ilma- ja meriherruus jo vuosikymmeniä. Samaan aikaan kun USA;n poliittinen johto on jeesustellut Venäjän ja Putinin toimia Krimillä, Itä-Ukrainassa ja Syyriassa, maa on kulissien takana syyllistynyt moraalisesti ala-arvoiseen toimintaan.

Venäjän julkean avoin barbarismi ja USA:n huippuunsa viritetty kaksinaismoralismi ovat lopulta vain toistensa käänteisiä peilikuvia.
Rahasta ja vallasta on kysymys.  Ja vain siitä.

Järkyttävän dokumentin voit katsoa tästä: http://areena.yle.fi/1-3425449

Kategoria(t): Media, Ulkomaat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *